Beenkousen bij veneus oedeem

Een stoornis in de bloedsomloop is vaak de oorzaak van spataderen en vochtvorming in de benen.

Het hart stuwt bloed naar de verste uiteinden van het lichaam. Op de heenweg voedt het bloed de weefsels. Daarna gaat het bloed weer terug om gezuiverd te worden. Dit terugpompen van het bloed verloopt moeizamer. Kleppen in de aderen zorgen er voor dat het bloed maar één kant op kan, nl. richting hart. Langdurig staan of zitten, bemoeilijkt de terugstroming naar het hart en zet de kleppen onder druk. Als zo’n klep defekt raakt, bijv. door erfelijke aanleg, een langdurig ziektebed, zwangerschap of zwaarlijvigheid dan krijgt een lager in het lichaam gelegen klep een grotere druk te verwerken en zet de aderwand ter hoogte van de klep uit. Door de te hoge druk begeeft deze klep het tenslotte. Dit proces herhaalt zich steeds. Dit is het begin van spataderen.

De eerste verschijnselen van spataderen zijn over het algemeen: pijnlijke en vermoeide benen, dikke enkels aan het einde van de dag en nachtelijke kramp in de benen, met name in de kuiten.

De latere gevolgen van spataderen kunnen zijn een chronische veneuse insufficiëntie (CVI) en daarna een open been.

 

 

Preventie

Heeft u vanwege omstandigheden zoals een staand beroep, zwangerschap of een lange reis een verhoogde kans op het ontstaan van vaatproblemen, dan kunt u overwegen om preventief therapeutisch elastische kousen te laten aanmeten.