Lymfoedeem

Wat is het?

Lymfoedeem is een zichtbare zwelling van de huid door vochtophoping. De afvoer van weefselvocht wordt belemmerd door een stoornis in het lymfvatstelsel. Lymfoedeem kan leiden tot ontsteking (wondroos) en gewrichts- en huidklachten.

Er zijn twee soorten lymfoedeem

Therapie

De oedeemtherapie bestaat uit

Manuele lymfdrainage is een massage waarbij de huidtherapeut door middel van zacht pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten direkt onder de huid activeert. De lymfdrainage stimuleert de opname van vocht door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Na de massage wordt het aangedane lichaamsdeel (meestal is dit een arm of been) gezwachteld. Door de compressie wordt de vochtopname in de vaten verhoogd. Dit effect wordt versterkt door voldoende beweging.

Specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen kunnen de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Als de barriŤrefunktie van de huid aangetast wordt, neemt het risico op het krijgen van infekties toe. Daarom is het van belang preventieve zorg in acht te nemen om wondjes te voorkomen.

Om de ziektetoestand en de gevolgen daarvan begrijpelijker en hanteerbaarder te maken voor de patiŽnt wordt deze voorgelicht over lymfoedeem.

Een laatste onderdeel van de therapie bestaat uit het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Aan het eind van de behandeling wordt zo'n kous aangemeten, met als doel de omvang van een extremiteit (arm of been) te handhaven.