—OVERBEHARING—

 

Overbeharing komt voor in verschillende vormen:

Hypertrichose
Hypertrichose is een aandoening waarbij een bovenmatige haargroei optreedt op plaatsen waar van nature enige haargroei is. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme
Hirsutisme treedt op bij vrouwen en is een aandoening die overbeharing veroorzaakt op plaatsen waar mannen wel haren ontwikkelen, maar waar vrouwen slechts donsharen hebben. Bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek.

De oorzaak van overbeharing kan aangeboren zijn. Het haargroei-mechanisme wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

De huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Hiervoor beschikt hij over verschillende epilatiemethoden. Deze methoden zijn semi-definitief. Dat wil zeggen dat de haren in principe definitief worden verwijderd, maar de kans bestaat dat er na verloop van tijd nieuwe haren groeien.

Elektrische epilatie
Bij deze methode wordt een klein naaldje in het haarzakje geleid om deze vervolgens door middel van een elektrisch stroompje te vernietigen. De haren worden zwakker en dunner en verdwijnen uiteindelijk. De methode is arbeidsintensief en niet geheel pijnloos.

Fotothermolyse (laserbehandeling)
Een nieuwe epilatiemethode is de fotothermolyse, ofwel laserbehandeling. De huid wordt zeer kort bloot gesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Hierdoor verschroeien de haarzakjes.
Met deze methode kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid. Voor dit huid/haartype zullen de minste behandelingen nodig zijn.